ZDRAVIE: V Medzilaborciach je vírusová hepatitída typu A

02.09.2009 Prešov

V Medzilaborciach evidujú epidémiu vírusovej hepatitídy typu A (VHA). Podľa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR tu boli vykonané protiepidemické opatrenia.
Exponovaných je asi 550 osôb, z nich u 454 bol nariadený lekársky dohľad. Deti vyšetrili a na základe rozhodnutia ošetrujúceho lekára očkovali proti proti hepatitíde. Ide o kontaktné ochorenia s prevahou u chlapcov a dievčat do desať rokov, ktoré žijú v zlých hygienických podmienkach.
Keďže v posledných rokoch neboli v Medzilaborciach hlásené ochorenia na uvedenú hepatitídu, detská populácia nemá protilátky získané prirodzenou cestou a očkovanie detí naráža dlhoročne na veľké ťažkosti zo strany rodičov. Teda nie je vylúčená možnosť výskytu ďalších sporadických ochorení. Lekári pripravili zoznamy chlapcov a dievčat, ktorí ešte nie sú očkovaní a boli zaočkovaní pred nástupom do materských a základných škôl. Pripravujú letáky a prednášky do škôl s upozornením na prenos vírusovej hepatitídy.
Na závažnosť výskytu VHA boli upozornení predstavitelia mesta Medzilaborce. Tiež boli vyvolané opakované rokovania týkajúce sa zásobovania vodou, čistenia a upratovania okolitých bytových jednotiek. Je dôležité, aby obyvatelia na ulici Dukelských hrdinov dodržiavali zásady osobnej hygieny, neznečisťovali si svoje okolie a obytné bloky, ktoré boli vydezinfikované a vyčistené niekoľkokrát, ale aj opätovne znečistené. V lokalitách na uliciach Zámočnícka a Dukelských hrdinov bola vykonaná aj mimoriadna deratizácia.
TASR informovala dnes hovorkyňa ÚVZ SR Lenka Šramková.
 

Vyberte región